spaghetti z mielonką


Danie dla czterech osób, które kosztuje niewiele ponad 11 zł? Oto przepis na pyszne spaghetti z mielonką.

I. Składniki:
1. spaghetti – jedno opakowanie makaronu
2. sos pomidorowy
3. mielonka turystyczna – dwa opakowania po 110 gram Profi, wieprzowo-drobiowa
4. szczypta soli

II. Wykonanie:
1. Należy ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, czyli spaghetti gotuje się zwykle około 8 minut. Wrzucić na osoloną wodę.
2. W tym czasie należy pokroić na drobne prostokątne kawałki mielonkę, podsmażyć na wolnym ogniu na dużej patelni. Kiedy mielonka będzie już podsmażona należy wlać do niej sos pomidorowy i poczekać aż sos zacznie być gorący.
3. W tym czasie należy odsączyć makaron z wody i powoli dodawać go do sosu na patelnię. Wciąż przy włączonym wolnym ogniu.
4. Kiedy dodamy cały makaron i wymieszamy go z sosem należy wyłączyć ogień. Danie jest gotowe.
5. Jeśli ktoś nie ma tak dużej patelni może zamieć kolejność i to sos dodać do garnka z makaronem. Także należy te składniki dobrze wymieszać.

III. Kosztorys:
Makaron - 2 zł, sos pomidorowy – 3,50 zł, a mielonka 2,99 zł jedno opakowanie. W sumie na czteroosobowe danie spaghetti z mielonką wydałem 11,48 zł.

Strona korzysta z plików cookies. Przebywanie na niej oznacza akceptację polityki prywatności. Nie pokazuj więcej tego komunikatu