krokiety


Dodatek do domowego barszczu, przekąska do pracy lub samodzielne danie - tradycyjne krokiety podbiją niejedno podniebienie.

 

Nie zawsze mam czas, by popisać się przed domownikami kulinarnymi umiejętnościami. Wychodzę z założenia, że każdy powinien opanować do perfekcji przygotowanie kilku potraw, którymi zaskoczy otoczenie. Okazji może być wiele: rodzinny obiad, niezapowiadana wizyta znajomych czy oglądanie Ligii Mistrzów w męskim gronie. Smaczne krokiety z pasztetem to jedno z dań, które biesiadnikom może zapaść na długo w pamięci. Krokiety z pasztetem dworskim to danie ekspresowe, a jego przygotowanie nie powinno być trudne. Danie można serwować jako wkładkę do barszczu czerwonego lub podawać samodzielnie, finezyjnie przystrajając listkami pietruszki i krążkami cebuli. Jak zatem szybko i sprawnie przygotować te tradycyjną potrawę?

Krokiety z pasztetem dworskim

Składniki:

I. Ciasto na naleśniki:

1 szklanka mleka

1 szklanka wody gazowanej

2 jajka

2 szklanki mąki

II. Farsz:

1 słoik pasztetu dworskiego Profi

2 średnie cebule

szczypta majeranku (wedle uznania)

bułka tarta + jajko + odrobina mleka (do panierowania)

olej do smażenia

Krokiety z pasztetem dworskim krok po kroku

1. Zmiksuj składniki na ciasto i na suchej patelni usmaż naleśniki.

2. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju, a następnie wymieszaj z pasztetem dworskim Profi. Opcjonalnie, wedle uznania możesz dodać odrobinę majeranku.

3. Usmażone naleśniki posmaruj farszem, zwiń na krokiety. Namocz je w masie z roztrzepanego jajka i mleka, a następnie obtocz delikatnie w bułce tartej.

4. Krokiety smaż na złoto na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Uwaga! Z ilości powyższej gramatury  powstanie ok. 10 krokietów. W razie zapotrzebowania zwiększ proporcje składników. Niewykorzystane krokiety przechowuj w lodówce, na talerzu lub w misce pod folią spożywczą.

Strona korzysta z plików cookies. Przebywanie na niej oznacza akceptację polityki prywatności. Nie pokazuj więcej tego komunikatu