wielkanocne śniadanie


Jadłospis świąteczny jest tradycyjny, co nie znaczy, że nie można do niego wprowadzić odrobiny innowacji. Wielkanocne śniadanie to wyjątkowa okazja – bliscy spotykają się na wspólnym, porannym posiłku. Ja zamierzam zaskoczyć moją rodzinę.

Biorę sobie do serca przysłowie: „Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak." i w rodzinny posiłek postanawiam włożyć trochę pracy. Wielkanocne śniadanie daje duże pole do popisu. W menu nie może zabraknąć jajek. Podam je na dwa sposoby, według poniższego przepisu.

Jajka z kiełkami i pasztetem

Składniki na 4 porcje:

8 jajek (po 2 na osobę)

1 słoiczek pasztetu dworskiego z królikiem od Profi

1 opakowanie twarożku

6 łyżek naturalnego jogurtu lub jogurtu greckiego

2 czubate łyżki majonezu

ok.150 g mieszanki kiełków: rzodkiewki, lucerny i rzeżuchy

2 łyżki posiekanego koperku

czarny pieprz, sól

Jajka gotuję na twardo (ok. 10 min). Studzę, obieram je ze skorupki i kroję na pół. Delikatnie wyjmuję żółtka i przekładam do miski. Do żółtek dodaję twarożek, jogurt, majonez, łyżeczkę posiekanego koperku i połowę mieszanki kiełków. Przyprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam. Przygotowaną masę nakładam do białek, wierzch smaruję odrobiną pasztetu dworskiego od Profi, tak by wystawał, a górę dekoruję pozostałymi kiełkami.

Wielkanocne śniadanie – moc przystawek

Na stole nie może zabraknąć wędlin i mięs pokrojonych na drobne plastry, ułożonych na półmisku i przystrojonych gałązkami zielonej pietruszki. Wśród nich pojawi się szynka mielona wieprzowa od Profi, która doskonale komponuje się ze świeżą bagietką lub pajdami chleba z ziarnami, a także stanowi dodatek do jajek z kiełkami i pasztetem. Tradycyjne Wielkanocne śniadanie nie obędzie się bez żurku z kiełbasą wieprzową. Żurek Profi wymaga jedynie przelania do garnka i podgrzania. Można ją serwować z połówką jajka na twardo. Gorąca zupa to punkt kulminacyjny rodzinnego spotkania.

Wielkanocne śniadanie będzie o wiele lepiej smakowało, gdy potrawy będą podane na pięknie udekorowanym stole. Żonkile lub tulipany w wazonie wprowadzą do spotkania wiosenną atmosferę.

 

Strona korzysta z plików cookies. Przebywanie na niej oznacza akceptację polityki prywatności. Nie pokazuj więcej tego komunikatu