hummus


Pierwsze okoliczności zetknięcia się z egzotyką pamiętam dość mgliście. Jedno jest jednak pewne – Bliskowschodnia przekąska, o aksamitnym smaku szybko podbiła moje podniebienie. Oto 5 powodów dla których warto mieć w kuchennych zapasach hummus.

 

Jego wspaniały smak oraz jego wartości odżywcze doceniają kuchnia libańska, żydowska, arabska i kaukaska. W Polsce szybko zyskał grono sympatyków, zwłaszcza wśród osób kultywujących zdrowy styl życia. Moim ulubieńcem jest hummus Profi, który ma tradycyjny skład, a więc zawiera: gotowaną ciecierzycę, pastę sezamową Tahini, olej rzepakowy i przyprawy.

Hummus lubię z pięciu kluczowych powodów:

1. Jest doskonałą przekąską imprezową. Wystarczy nałożyć go do miseczek, podawać z tradycyjnym chlebkiem pita, pokrojonymi warzywami lub w ostateczności z paluszkami. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Ponadto to hummus stanowi doskonały poczęstunek dla niespodziewanych gości.

2. Cenię go za uniwersalność. Podany w wersji klasycznej stanowi doskonałą bazę do eksperymentów z dodatkami. Doskonale smakuje np. w wersji na ostro z domieszką papryczek chili – hummus pikantny od Profi. Inne urozmaicanie to np. hummus z pomidorami lub oliwkami.

3. Hummus można śmiało dodać do listy potraw w zdrowym jadłospisie. To sycąca przekąska, więc ryzyko zjedzenia jej w nadmiarze jest mniejsze. Ponadto ciecierzyca sama w sobie zawiera dużo składników (np. błonnik, białko pochodzenia roślinnego czy żelazo), które pozytywnie wpływają na zdrowie.

4. Idealnie nadaje się na szybkie danie dla zapracowanych. Gdy szykuje się bardzo długi dzień, np. zajęcia na uczelni, potem praca, trening, załatwienie różnych spraw typu wizyta u mechanika, hummus okazuje się lekarstwem na całe to szaleństwo.

5. Robi wrażenie! Nałożony do miseczki hummus, udekorowany z finezją: drobno posiekaną natką, połówką plasterka cytryny, kilkoma ugotowanymi nasionami cieciorki wprawia w zachwyt płeć przeciwną. Zwłaszcza, gdy żeńska część gatunku ludzkiego była przekonana, że samiec nie posiada żadnych talentów kulinarnych.

Tagi:

Strona korzysta z plików cookies. Przebywanie na niej oznacza akceptację polityki prywatności. Nie pokazuj więcej tego komunikatu