przekąski na grilla


Sezon na grilla uważam za rozpoczęty. Oprócz grillowanej kiełbasy, kurczaka i ziemniaków zawsze serwuję gościom przekąski - wyrafinowane, które da się zrobić w ekspresowym tempie.

W tym roku zaczęliśmy sezon na grilla już podczas pierwszego majowego weekendu. Zaprosiliśmy znajomych z rodzinami. Dzieciaki zajęły się zakupem kiełbasy, kurczaka i ziemniaków na grilla, a ja z żoną przygotowaliśmy przekąski - wyrafinowane, smaczne, ale jednocześnie takie, które da się zrobić w ekspresowym tempie. Oto jakie przekąski znalazły się w naszym menu:

1. Krojona bułka i pasztet z dziczyzną

Pieczywo to niezbędny element menu na grilla. Tym razem jednak oprócz tradycyjnego chleba podaliśmy cienko krojoną bułkę (zarówno świeżą jak i grillowaną) posmarowaną wyrafinowanym pasztetem z jelenia, dzika i królika. Taka przekąska świetnie pasuje do grillowanych ziemniaków.

2. Różne rodzaje hummusu w miseczkach

Nie mogło zabraknąć także wykwintnej przystawki z Bliskiego Wschodu, czyli hummusu. Podaliśmy go już tradycyjnie w miseczkach tuż obok deski z pokrojonymi w słupki warzywami. Ta egzotyczna przekąska doskonale komponuje się zwłaszcza z grillowanym kurczakiem.

3. Wegetariańskie sałatki

Podczas grilla doskonale sprawdzają się dwie lekkie wegetariańskie sałatki firmy Profi. Głównymi składnikami jednej z nich są kasza kuskus i gotowana ciecierzyca. Dodatkiem są aromatyczne suszone pomidory i rodzynki, które tworzą doskonałą kompozycję o lekko słodkim smaku. Druga, którą serwujemy podczas grilla składa się z warzyw wzbogaconych dodatkiem soczewicy i ciemnego ryżu. Sałatki są doskonałym uzupełnieniem dla grillowanych mięs i ziemniaków.

 

Strona korzysta z plików cookies. Przebywanie na niej oznacza akceptację polityki prywatności. Nie pokazuj więcej tego komunikatu