pyszna kanapka


Przygotowanie kanapek nie jest wcale trudne, a mimo to wielu z nas ogranicza się do klasyki z szynką, żółtym serem i pomidorem. Przy odrobinie fantazji można stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. Zatem znajdźmy ciekawy pomysł na pyszną kanapkę!

 

Podstawą sandwicza jest dobre pieczywo – może to być domowy, wypiekany chleb, świeża bułka, chrupka bagieta. Opcjonalnie może to być pieczywo z ziarnami, np. słonecznika lub dyni. Najlepsze kanapki to takie, które są wieloskładnikowe i kolorowe. Doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie lub kolację.

Pomysł na pyszną kanapkę z awokado i jajkiem

Kremowe, dojrzałe awokado świetnie komponuje się z jajkiem ugotowanym na twardo. Wystarczy obrać owoc, usunąć pestkę, pokroić w paski obrać, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny ułożyć na wybranym pieczywie rozsmarować nożem tak jak masło. Na wierzch ułóżmy pokroje w talarki jajko oraz ulubione dodatki, np. rzodkiewkę, zielony ogórek lub pomidor. Całość doprawmy solą i czarnym pieprzem. Dodatkowo możemy ozdobić liskami pietruszki, posiekanym szczypiorkiem lub odrobiną musztardy francuskiej

Pomysł na pyszną kanapkę z klasycznym hummusem od Profi

Bliskowschodnia przekąska cieszy się u nas dużą popularnością. Czemu nie wykorzystać jej do przyrządzenia wybornego sandwicza? Pyszna pasta z ciecierzycy i tahini doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, także z ziarnami. Co na wierzch? Wyobraźnia nie zna granic, możemy wykorzystać np. suszone pomidory, czerwoną cebulę pokrojoną w plasterki, roszponkę lub mieszankę kiełków. Wierzch skroplmy odrobiną cytryny lub limonki i doprawmy świeżo mielonym pieprzem

Pomysł na pyszną kanapkę z gillowanymi warzywami

Smakowita i wyrafinowana zarazem jest połowa świeżej bagietki (koniecznie przekrojona na pół) wypełniona wieloma składnikami w tym grillowanymi warzywami. Kilka plasterków papryki czerwonej, zielonej lub żółtej oraz kilka plasterków cukinii, bakłażana i czerwonej cebuli kładziemy na blasze do pieczenia. Warzywa polewamy oliwą z oliwek, odrobiną octu balsamicznego, prószymy solą i pieprzem. Krótko podpiekamy (ok. 2-3 minuty). Do środka bagietki wkładamy grillowane warzywa oraz liście świeżej sałaty. Możemy też wzbogacić ją plastrami ulubionej wędliny, pasztetem np. kaczki od Profi, lub kawałkami smażonego kurczaka.



 

Strona korzysta z plików cookies. Przebywanie na niej oznacza akceptację polityki prywatności. Nie pokazuj więcej tego komunikatu