menu, Halloween, dynia


Halloween rządzi się swoimi prawami. Muszą być straszne kostiumy, dekoracje i przede wszystkim menu na Halloween. Co powinno się w nim znaleźć? Specjalną kartę dań poleca Anna Piątkowska-Wełyczko, blogerka kulinarna prowadząca bloga Kulinarne Inspiracje

Oto menu na Halloween blogerki kulinarnej:

  1. Zupa potwora z bagien

Danie numer jeden w menu na Halloween to zielona zupa o kremowej konsystencji, która będzie idealnie wpisywać się w mroczny klimat imprezy. Warto, za radą blogerki zrobić ją dzień wcześniej, bo wtedy jest strasznie smaczna.

foto: kulinarneinspiracje.blogspot.com

Składniki:

300 g mrożonego zielonego groszku

500 ml rosołu drobiowego (może być bulion warzywny)

1 średniej wielkości cebula

łyżka masła

2-3 łyżki śmietany 12 proc.

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać groszek i chwilę poddusić. Zalać rosołem i gotować 10 minut bez przykrycia. Zblendować wszystko dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Zielona zupa potwora z bagien jest ekspresowa z przygotowaniu. Pierwsze danie w menu na Halloween gotowe!

  1. Krwiste ziemniaki Nigelli

Doskonała gorąca przekąska, która może być pikantna – za sprawą bardzo ostrego keczupu. Punkt obowiązkowy w menu na Halloween.

Składniki

8 dużych ziemniaków

2 kulki mozzarelli

przyprawa do kuchni włoskiej

sól, pieprz

keczup

Przygotowanie

Ziemniaki w mundurkach upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni (ok. godzinę) lub gotować przez 40 minut. Sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy są upieczone. Wystudzić i przekroić na połówki. Z każdej połowy ziemniaka wydłubać łyżeczką środek, tak aby powstały łódeczki. Ziemniaczane środki wrzucić do miski, dodać rozdrobnioną mozzarellę, przyprawy i łyżkę keczupu. Rozgnieść widelcem na grudkowatą masę. Napełnić nią każdą łódeczkę i udekorować keczupem (na Halloween koniecznie ostrym). Zapiekać przez 15 minut aż ziemniaczki się zrumienią.

  1. Parówkowe ośmiornice

Przystawka obowiązkowa w menu Halloween. Takie stworki będą smacznie straszyć gości.

kulinarneinspiracje.blogspot.comfoto:kulinarneinspiracje.blogspot.com

Składniki:

kilka parówek

garstka goździków

łyżka oleju rzepakowego

pieprz

Przygotowanie:
Przygotowanie ośmiorniczek jest proste i szybkie. Parówki przekroić tak, aby powstały ok. dziesięciocentymetrowe kawałki. Kawałki parówek kładziemy na desce do krojenia, zostawiamy ok 3 cm i kroimy resztę wzdłuż na pół, następnie na 4 i na 8 części - tak powstaną ramiona ośmiorniczek.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone parówki i podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 10 minut - ramiona pod wpływem temperatury powinny się rozłożyć na zewnątrz i leciutko przyrumienić. Na tym etapie parówki można doprawić pieprzem.
Ośmiorniczki są prawie gotowe! Teraz można im zrobić oczy z goździków i powycinać buźki. Do tego pieczywo, ulubione warzywa - pomidor, ogórek, papryka - i przystawka do menu na Halloween gotowa.

  1. Bezowe duchy

Obecność duchów w menu na Halloween jest obowiązkowa. Wyglądają tak smacznie, że niejeden wampir się skusi.

 

foto: kulinarneinspiracje.blogspot.com

Składniki:

2 białka ze średnich jajek

110 g cukru

pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki octu

spożywcze koraliki do zrobienia oczu

Przygotowanie:
Białka ubić na pianę, kiedy już będzie prawie sztywna dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając mikserem. Po wyczerpaniu cukru jeszcze chwilę miksować. Gotowa piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Teraz dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze 2 minutki.
Pianę włożyć do worka cukierniczego (albo do koszulki na dokumenty z wyciętą w rogu 1,5cm dziurką). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy duszki. Ja każdego duszka zrobiłam dwoma "wyciśnięciami" , na koniec formowałam jednym pociągnięciem łyżeczki spiczaste czapeczki. Duszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C bez termoobiegu na 25 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni i trzymałam je w piekarniku jeszcze przez 45 minut. Gotowym duszkom zafundowałam błyszczące oczy.

  1. Burgery Shreka

Zielone – mielone?! Takie danie koniecznie w menu na Halloween.

foto: kulinarneinspiracje.blogspot.com

Składniki:

350-400 g mrożonego zielonego groszku

2/3 szklanki płatków owsianych (zwykłych nie górskich)

1 jajko
2-3 małe dymki (biała część)
sól, pieprz

1 łyżka masła

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

Groszek ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Zmiksować ręcznym blenderem. Dymkę posiekać i zeszklić na maśle. Płatki owsiane, jajko i podsmażoną dymkę dodać do groszku. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na 20 minut, żeby płatki wchłonęły wilgoć. Formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na złoto z obu stron.

  1. Pyszności z dyni

W menu na Halloween nie może zabraknąć dania z dyni. Blogerka kulinarna poleca dyniowe ginocci ze szpinakiem. 

Składniki:

500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę

500 g puree z dyni (w przepisie wyjaśnię, jak je przygotować)

200-250 g mąki pszennej do pierogów (np. poznańska)

3 łyżki startego parmezanu

1 jajko

1,5 łyżeczki soli

dodatkowa mąka do podsypania

Przygotowanie:
To chyba najbardziej skomplikowane danie z menu na Halloween. Puree z dyni wymieszać z ziemniakami, solą, jajkiem, parmezanem i mąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodać więcej. Jeśli puree jest wodniste, warto je wcześniej odparować trochę na patelni, albo odcedzić trochę wody na sicie. Zagnieść gładkie ciasto. Partiami formować z ciasta wałeczki o średnicy ok.  2 cm. Trzeba ciasto podsypywac mąką, bo jest kleiste. Pokroić wałek na centymetrowe plasterki. Każdy z nich docisnąć lekko widelcem, aby powstał wzór. Zagotować wodę, dodać do niej sól - woda powinna być wyraźnie słona. Na bulgoczący wrzątek wrzucać po 15-20 kluseczek. Kiedy kluski wypłyną na wierzch trzeba je pogotować jeszcze przez ok. 30 sekund. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową na durszlak i skrapiamy oliwą lub olejem rzepakowym, aby się nie sklejały. Podajemy z oliwą czosnkową, ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, boczku, albo na słodko z bułeczką podsmażoną  na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym.

Jak zrobić puree z dyni? Przyda Wam się ono do ciast, zup, babeczek no i właśnie do klusek. Warto zrobić go więcej i zamrozić zważone porcje na całą zimę. Dużą dynię (ja miałam 6 kg) kroimy na ćwiartki, wydrążamy nasiona, aby został sam łany miąższ. Ćwiartki kroimy na mniejsze kawałki o szerokości 5-6 cm. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 45-60 minut, aż widelec będzie lekko wchodził w miąższ. Studzimy dynię i miksujemy na gładko. Odważamy porcje jakie będą nam potrzebne - ja zrobiłam kilka paczuszek po 300 g i kilka po 500 g. Mrozimy do wykorzystania na kolejny raz.

 

Strona korzysta z plików cookies. Przebywanie na niej oznacza akceptację polityki prywatności. Nie pokazuj więcej tego komunikatu