barszcz  czerwony


Barszcz czerwony jest jedną z popularniejszych zup w Europie Centralnej i Wschodniej, w tym w Polsce. Nic więc dziwnego, że szukamy coraz to nowych sposobów podania naszego ulubionego dania. A możliwości jest naprawdę sporo

1. Barszcz czerwony z pasztecikami

Barszcz doskonale komponuje się smakowo z pasztecikami. Te mogą być z pieczarkami i serem, mięsem mielonym lub z kapustą. Takie danie jest wyjątkowo sycące, stąd panowie mają do niego niezwykłą słabość. Chcąc efektownie podać obiad, barszcz najlepiej wlać do filiżanek, a paszteciki położyć na półmisku.

2. Barszcz w świątecznym wydaniu

Barszcz czerwony króluje na polskich stołach w Wigilię. Podawany jest zwykle w tradycyjny sposób, czyli z uszkami. Zdarza się, że podgrzane uszka podawane są oddzielnie, a goście sami wkładają do barszczu tyle uszek, na ile mają ochotę.

3. Zupa z pasztecikami

Drugi, równie popularny sposób podawania barszczu, o którym mówi się w świątecznym kontekście, przewiduje podanie zupy w filiżance jako dodatku do pasztecików (z mięsem, z grzybami) z francuskiego ciasta. Danie jest lżejsze od barszczu z krokietami, a równie smaczne.

4. Dodatek do ziemniaków

Barszcz z tłuczonymi ziemniakami to przepis naszych babć, który jest idealnym daniem także dla wegetarianów. Wykonanie dania jest banalnie proste, bo wystarczy ugotować, odcedzić i odparować ziemniaki. Następnie należy ubić je tłuczkiem, dodać ¼ szklanki gorącego mleka, podsmażoną cebulę, gałkę muszkatołową i wymieszać. Następnie wystarczy podgrzać gotowy barszcz i gotowe. Są dwie szkoły podawania takiego dania, razem na głębokim talerzu lub oddzielnie (barszcz w filiżance, ziemniaki na talerzu).

5. Zupa w wersji dla dzieci

O ile dorośli lubią tradycyjny barszcz z krokietami lub ziemniakami, o tyle dzieci uwielbiają wersję z makaronem! Wystarczy więc ugotować ulubiony makaron dziecka, dodać do barszczu i gotowe.

6. Na szybko, czyli do termosu

Ciepła zupa w termosie to idealny pomysł na długi dzień w podróży, na uczelni lub w pracy, w której nie mamy kuchni. Wystarczy rano podgrzać barszcz czerwony i zabrać go ze sobą w utrzymującym ciepło termosie.  

7. Barszcz i naleśniki

Ekspresowe danie to barszcz czerwony z naleśnikami z serem żółtym, zwłaszcza jeśli mamy w domu mleko, mąkę, jajko i olej (czyli produkty niezbędne do usmażenia naleśników) oraz ser żółty (który należy zetrzeć). Pyszne danie w piętnaście minut na zimowe wieczory.

Strona korzysta z plików cookies. Przebywanie na niej oznacza akceptację polityki prywatności. Nie pokazuj więcej tego komunikatu