lunch box, sałatka


Nawet po krótkim zimowym wypoczynku wkroczenie w codzienne obowiązki, wymaga zorganizowania się na nowo. Czy jednak warto powtarzać dobrze znane schematy? Odwagi! Zmieńmy coś na lepsze, zacząć można od drobiazgu – może to być np. nowy... lunch box!

Mając takie funkcjonalne, kolorowe pudełeczko, być może uda się zerwać ze zwyczajem zabierania do pracy suchych i kosmicznie nudnych kanapek z serem? Może właśnie lunch box zmusi nas do komponowania bardziej urozmaiconych posiłków? Warto potraktować sprawę poważnie i podejść do niej w sposób odkrywczy.

Dlaczego lunch box...

...i co to właściwie jest? Po polsku mówiąc, to pudełko na kanapki. Ale nie byle jakie – z przegródkami, udogodnieniami, czasem soczyście kolorowe. Wyjmując taki lunch box z torby, na pewno nie będziemy martwić się o apetyt (kolory robią swoje!). Tym bardziej, że w środku można naprawdę zmieścić najróżniejsze pyszności. Poza tym w pudełeczku każda kanapeczka czy pomidorek zachowają swoją pierwotną formę.
Najprostszy lunch box ma 2-3 przegródki, w sam raz na sałatkę, pieczywo czy pokrojone owoce. Bardziej wyspecjalizowane, większe, mogą mieć nawet drugie dno na lunch, do którego dobierzemy się po skonsumowaniu zawartości pierwszego pięterka z lekkim śniadankiem. Dodam, że ci, którzy pracują fizycznie oraz rośli młodzieńcy znajdą też, bardziej odpowiednie dla siebie, pudełko trzypiętrowe.

Co włożyć do lunch boxa?

Pokrojona marchewka, cząstki jabłka, pomidorki koktajlowe, winogrona… To tylko przekąski. Przydało by się coś solidniejszego. Kanapka? Nie! Mieliśmy przecież coś zmienić, a lunch box to zaledwie dobry początek. Co powiecie na domowy wrap? No może nie zupełnie domowy (chyba że umiecie zrobić odpowiednie placki). Wrap może być trudny albo dziecinnie prosty. Do lunch boxa wybieramy ten drugi (zależy nam przecież nie tylko na dobrym posiłku, ale też na czasie). To, co będzie w środku wrapa, jest kwestią naszej fantazji. Jeśli nie mamy wprawy, na początek może być np. wrap z awokado, które ma mnóstwo składników odżywczych, witamin i jest dobrym źródłem energii.

Jak zrobić prosty wrap z awokado

  • Kroimy awokado w kostkę
  • 4 plasterki szynki kroimy w paski
  • Kilka pomidorków koktajlowych przekrawamy na pół
  • Płuczemy nieco liści roszponki lub innej zieleniny.
  • Przygotowujemy szybki sos z musztardy, odrobiny miodu i oliwy.
  • Układamy na placku szynkę i warzywa, polewamy sosem i zwijamy. Gotowe!

Spróbujecie przygotować własny wrap? Jeśli macie już pomysł na własną kompozycję, to fantastycznie. Wiem jednak, że nie wszyscy podejdą do kulinarnych wyzwań z entuzjazmem. Powód? Prozaiczny – kompletny brak czasu. Ale nie martwcie się, bo i na to znajdzie się sposób. Nie odmawiajcie oferowanej sobie pomocy i poszukajcie w sklepie świeżych sałatek lunch-owych i znajdź sałatkę dla siebie. Z makaronem i tuńczykiem, z kurczakiem, ciecierzycą, pędami bambusa… Możliwości jest mnóstwo!

PS. Wybierając lunch box zastanówcie się, co chcecie w nim zmieścić. Znaczenie ma też kolor – niebieski będzie idealny dla tych, którzy są na diecie. Bardziej apetyczne barwy, np. pomarańczowy, żółty, z pewnością podkręcą apetyt.

Inspiracji szukaj także na Profi.com.pl
Jeśli chcesz poznać Profi bliżej obejrzyj film!

fot. Photogenica

Strona korzysta z plików cookies. Przebywanie na niej oznacza akceptację polityki prywatności. Nie pokazuj więcej tego komunikatu