piknik, majówka, kosz piknikowy, owoce, jedzenie, winogrona, jabłka, pieczywo


Słońce, coraz cieplejsza aura, a także wyjątkowo dużo okazji do zafundowania sobie w tym roku dłuższego weekendu skłaniają do organizowania wypadów za miasto lub choćby… wypoczynku we własnym ogródku. Jak spędzicie pierwszą w tym roku majówkę?

To oczywiście zależy od tego, jak rozumiecie słowo majówka. Jeśli kojarzy wam się ono przede wszystkim z długim majowym weekendem, to z pewnością przewertujecie oferty wyjazdowe. Nad morze, w góry, na Mazury, w mniej znane rejony Polski, a może nawet i za granicę. Ja proponuję potraktować majówkę jako okazję do spędzenia czasu na łonie natury (choćby był to miejski park) – wówczas na majówkę będziemy mieli czas przez cały miesiąc.

Zdrowe ciasteczka

Nawet jeśli na majówkę wybieramy się nie dalej niż do własnego ogródka, ale zaprosiliśmy znajomych, warto się do niej przygotować. Wytrawni piknikowicze z pewnością wiedzą, że doskonale sprawdza się porządny zestaw piknikowy (np. kosz wyposażony w naczynia i sztućce). I wiedzą też, że o ile bez kosza można się obejść, to już bez smacznej przekąski nie za bardzo. Pomyśleliście już o grillu? Nie tak szybko, na grill też przyjdzie pora. Najpierw przekąski, które zabierzemy ze sobą zawsze i wszędzie, bez konieczności taszczenia ze sobą grilla. Moim zdaniem przekąska na majówkę musi być niekłopotliwa, dlatego polecam zdrowe, smaczne i energetyczne ciasteczka owsiane domowej roboty:
Co będzie potrzebne: Puszka skondensowanego mleka, 60 dag płatków owsianych, garść pestek z dyni lub słonecznika, garść łuskanych orzechów włoskich lub laskowych, 40 dag suszonych (nie kandyzowanych!) owoców, miód do smaku.
Jak to robimy: Podgrzewamy w rondelku skondensowane mleko. W miseczce mieszamy płatki owsiane, orzechy, owoce suszone i miód, po czym zalewamy je ciepłym mlekiem. Na blasze układamy papier do pieczenia i wykładamy łyżką równe porcje masy. Pieczemy przez ok. 30 min.
Jeśli macie swoje ulubione dodatki, np. ziarna sezamu, też możecie ich użyć. Ważne, by masa była dość gęsta i nie rozlała się na blasze. Gotowe ciasteczka zabieramy na majówkę nie martwiąc się, że zrobią się nieapetyczne pod wpływem temperatury lub zgniecenia w plecaku.

Dla miłośników grilla

Co wrzucić na ruszt? Na pewno nada się karkówka, kiełbasa i oczywiście warzywa. Nie wszystkie się nadają, ale kilka ma szansę stać się piknikowym hitem. By były smaczne, warto namoczyć je w wodzie przed wyjściem na majówkę. Na grilla wybieramy:
- paprykę – pieczemy połówki bez gniazd nasiennych;
- bakłażany – kroimy w grubsze plastry i smarujemy olejem;
- szparagi – przed położeniem na ruszt obcinamy końce i smarujemy szparagi olejem;
- kukurydzę – obcinamy liście, ale ich nie wyrzucamy, bo zawijamy w nie kolby przed położeniem na ruszt.

PS Na majówkę, dla urozmaicenia, można zabrać ze sobą też coś, co nie wymaga przygotowywania, a na dodatek jest dobrze zapakowane, np. świeżą sałatkę, którą bez trudu znajdziemy w sklepie.

Inspiracji szukaj także na Profi.com.pl
Jeśli chcesz bliżej poznać Profi, obejrzyj filmy "Dlaczego Profi" 
oraz "Jak powstają receptury zup Profi"

Fot. Photogenica

Strona korzysta z plików cookies. Przebywanie na niej oznacza akceptację polityki prywatności. Nie pokazuj więcej tego komunikatu