rzodkiewka, słata, ogórki, pomidory, warzywa , cebulka, szczypior, młode warzywa, zielenina, zielone warzwa, czerwone warzywa, sałatka


Lipiec w pełni, więc w ogródku mnóstwo warzyw, z których można już korzystać. Pora zatem na lipcowe zbiory i pyszne sałatki!

Według meteorologów lipiec to najbardziej mokry miesiąc w roku. Jeśli więc ktoś zapomniał należycie podlewać ogródek, nie musi się martwić, zrobiła to natura, darząc wspaniałymi plonami.

Mamy lipcowe warzywa

Co więc już pięknie wyrosło i nadaje się od razu do schrupania lub przyrządzenia sałatki? Oczywiście wszelkie sałaty, a także rzodkiewka, koperek, szczypiorek. Jeśli ich nie zerwiemy, wkrótce zaczną kwitnąć, pozbawiając liście i korzenie smaku. Pora więc na zbiory! W warzywniku znajdziemy też pietruszkę, marchewkę, możemy cieszyć się młodymi buraczkami i młodą cebulką. Pojawiły się też wspaniałe gruntowe ogórki (szklarniowe nie mają do nich startu!) i aromatyczne pomidory! Być może macie też pyszny groszek? Jest już gotowy do jedzenia. Podobnie jak cukinia i kabaczki – młode są najsmaczniejsze.

Pomysły na lipcowe sałatki

Jeśli macie mało czasu albo nie chcecie gromadzić w domu mnóstwa świeżych produktów, bo zaraz wyjeżdżacie na urlop, zróbcie sałatkę najprostszą z możliwych. Oto składniki:
- 3-4 gruntowe ogórki
- 2 nieduże pomidory
- 1 młoda cebulka
- pęczek rzodkiewek
- jogurt i śmietana lub jogurt i majonez
- sól, pieprz
Warzywa kroimy, mieszamy ze śmietanowym lub majonezowym sosem i gotowe.

Wolicie sałatki na wyższym poziomie trudności? Proponuję sałatkę z rukoli:
- dużo (stosownie do liczby osób) liści rukoli, roszponki i listków szpinaku (może też być zapomniany nieco, a przepyszny szczaw!)
- 1-2 pomidory
- 2 małosolne ogórki
- kozi ser
- garść pestek słonecznika (już są tegoroczne!)
- świeża kolendra do smaku (teraz jest pora na wszelkie zioła)
- oliwa z oliwek i odrobina octu balsamicznego lub soku z cytryny
- sól, pieprz
Ser i warzywa – oprócz sałat – kroimy w kostkę. Z oliwy, octu (lub soku z cytryny) doprawionych solą i pieprzem robimy sos i polewamy naszą sałatkę. Smacznego!

PS Jeśli macie własny warzywniak, nie zostawiajcie pustego miejsca po wyrwanych plonach – zdążą jeszcze wyrosnąć (i nie przestraszą się jesiennych chłodów) rzodkiewka, kapusta pekińska, rzepa, cykoria czy roszponka. Będą jak znalazł na jesienne sałatki!

Inspiracji szukaj także na Profi.com.pl
Jeśli chcesz bliżej poznać Profi, obejrzyj filmy "Dlaczego Profi"
oraz "Jak powstają receptury zup Profi"

Fot. Pixabay

Strona korzysta z plików cookies. Przebywanie na niej oznacza akceptację polityki prywatności. Nie pokazuj więcej tego komunikatu