szczaw, zupa szczawiowa, zielona zupa, zupa ze śmietaną


Ponieważ ulegamy modom również w kuchni, zapominamy o pewnych potrawach i ich składnikach, a szczególnie tych swojskich, wykorzystywanych od wieków, do których niewątpliwie należy szczaw, na rzecz nowych, rzekomo zdrowszych, smaczniejszych.

Rzadko zastanawiamy się przy tym, czy aby nie mają racji ci, którzy uważają, że powinniśmy jeść przede wszystkim to, co rośnie w naszej szerokości geograficznej, a nawet w naszym otoczeniu, a więc to, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Wszak ewolucja nie zakończyła się w momencie, od którego możemy się określać jako homo sapiens. Zmiany i utrwalanie cech pozwalających na jak najlepsze dostosowanie się do warunków trwają, a do tego, co rośnie na naszym obszarze, zdążyliśmy się dostosować i dlatego właśnie to nam służy. Nie powinniśmy więc wyrzucać z naszego menu wielu pospolitych warzyw, m.in. szczawiu.

Kto znajdzie szczaw?

Szczaw to jedna z tych roślin, na które ponownie moda jeszcze nie nastała. I być może nie nastanie, bo półki w sklepach uginają się od ciekawych egzotycznych warzyw i owoców, wśród których szczawiu próżno szukać. Na dodatek większość osób nie znajdzie szczawiu także na łące, bo po prostu nie wie, jak on wygląda. Co więcej szczaw często mylony jest ze szpinakiem, choć różnice w wyglądzie obu roślin są zauważalne, nie mówiąc już o ich smaku. A smak szczawiu jest niepowtarzalny, mocno kwaskowy, dlatego dawniej porównywano go do orzeźwiającego smaku pomarańczy lub cytryny.

Pyszny i zdrowy

Szczaw gości w kuchni od tysiącleci, cenili jego smak już starożytni Rzymianie, a o jego walorach leczniczych pisał nawet Hipokrates – i miał rację, bo szczaw jest bogaty w witaminy i substancje odżywcze. Zawiera m.in. witaminy C, A oraz z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Pobudza trawienie, działa moczopędnie, krwiotwórczo i antyseptycznie. Napar z liści szczawiu jest pomocny przy chorobach wątroby i nerek, ułatwia gojenie się ran.

W kuchni staropolskiej ze szczawiu przyrządzano głównie zupę, która latem doskonale orzeźwia. Podstawowy przepis na szczawiówkę bazuje na bulionie, do którego dodajemy posiekany szczaw, zagotowujemy i podajemy z łyżką gęstej śmietany i jajkiem na twardo. Nieco trudniejszy jest przepis na zupę szczawiową z ziemniakami. Ziemniaki gotujemy w wywarze z warzyw, osobno zagotowujemy szczaw oraz szklankę mleka. Wszystkie składniki łączymy i zagęszczamy mąką oraz gęstą śmietaną. Zupę podajemy z jajkiem na twardo.
Szczaw wybitnie pasuje do ryb przełamując ich smak jak cytryna. Można go podać w postaci sałatki z winegretem i sałatą lub w postaci sosu szczawiowego. By go przyrządzić potrzebujemy masła, pieprzu, soli, cukru, gęstej śmietany i zielonej pietruszki. Sos robimy na patelni w kilka minut.

PS Słyszeliście, że szczaw nie wszystkim służy? To prawda, bowiem szczaw zawiera kwas szczawiowy, który może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych lub żółciowych. Kryształki kwasu mogą także odkładać się w stawach, dlatego nie jest polecany osobom chorującym na reumatyzm i artretyzm. Wszystkim innym szczaw polecam, szczególnie latem, choć oczywiście zawekowany będzie czekał na nas do zimy. Smacznego!

Inspiracji szukaj także na Profi.com.pl
Jeśli chcesz bliżej poznać Profi, obejrzyj filmy "Dlaczego Profi"
oraz "Jak powstają receptury zup Profi"

Fot. Photogenica

 

Strona korzysta z plików cookies. Przebywanie na niej oznacza akceptację polityki prywatności. Nie pokazuj więcej tego komunikatu