Naturalne prebiotyki w diecie

Warto zadbać o to, by regularnie dostarczać organizmowi naturalne prebiotyki. To zastrzyk energii dla bakterii probiotycznych zamieszkujących nasze jelita i prowadzących tam wytężoną pracę dla dobra naszego układu pokarmowego, odporności i lepszego samopoczucia. Gdy dobroczynne bakterie probiotyczne mają odpowiednie dla siebie pożywienie, pracują wydajniej, a my jesteśmy zdrowsi. Gdzie znaleźć naturalne prebiotyki i jak powinna wyglądać dieta dobra dla jelit? Przeczytaj nasze rady.

Czym są prebiotyki i co to jest probiotyk?

Prebiotyki to głównie węglowodany złożone: polisacharydy, oligosacharydy, inulina, skrobia oporna i laktuloza, a także polifenole. Nie są one rozkładane przez enzymy trawienne w układzie pokarmowym i stanowią źródło pożywienia dla znajdujących się tam bakterii korzystnie wpływających na pracę jelit. Dobroczynne bakterie jelitowe to probiotyki. Pełnią one w ludzkim organizmie szereg ważnych funkcji, więc w naszym własnym interesie jest zadbanie o nie.

Flora bakteryjna w równowadze to zdrowe jelita, lepsza odporność i dobry nastrój. Nie bez przyczyny naukowcy mówią o jelitach, że jest to nasz drugi mózg. Nie wszyscy wiedzą jednak, że za przesyłanie sygnałów nerwowych na osi jelitowo-mózgowej odpowiedzialne są właśnie bakterie probiotyczne zasiedlające nasze jelita.

Naturalne źródła prebiotyków

Najbogatszym źródłem prebiotyków w diecie są owoce i warzywa. Prebiotyki, czyli m.in. fruktooligosacharydy znajdziemy w cebuli, szparagach, ziemniakach, pszenicy i bananach. Inulinę zawierają: czosnek, pomidory, banany, cykoria i ziarna pszenicy. Zielone banany i ostudzone ugotowane ziemniaki mają sporo skrobi opornej i laktulozy. Skórki owoców, zwłaszcza winogron, są zaś bogate w polifenole, które także stanowią źródło energii dla bakterii probiotycznych.

Jeśli chcemy, by dobroczynne drobnoustroje dbające o zdrowie naszych jelit były w dobrej kondycji, jedzmy także miód oraz pełnoziarniste pieczywo, makarony i kasze.

Nie zapominajmy też o naturalnych źródłach probiotyków, czyli o produktach mlecznych poddanych fermentacji (jogurty i kefiry z żywymi kulturami bakterii, najlepiej naturalne oraz zsiadłe mleko i maślanka), a także o kiszonkach. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym powinniśmy regularnie jadać kiszoną kapustę, kiszone ogórki, kiszone buraki oraz na przykład kiszone jabłka.

Prebiotyk w suplemencie diety – kiedy go stosować?

Prebiotyk i probiotyk jako suplement diety stosuje się w sytuacjach, kiedy wskazane jest uzupełnienie flory bakteryjnej jelit i dostarczenie dobroczynnym drobnoustrojom skondensowanej dawki pożywienia. Dzieje się tak na przykład po leczeniu antybiotykiem, kiedy flora bakteryjna zostaje osłabiona w wyniku działania leku. Prebiotyki i probiotyki warto suplementować także po biegunkach, zwłaszcza tych towarzyszących nieprzyjemnościom jelitowym. Przez jakiś czas konieczne jest po nich zachowanie lekkostrawnej diety, więc nie zawsze możemy dostarczać prebiotyki wraz z pożywieniem. Suplement diety zawierający żywe szczepy bakterii probiotycznych i prebiotyk jest dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here