zdrowe jedzenie

Białko jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym. Aby nasza dieta była dobrze zbilansowana, musi zawierać w sobie białka, będącego budulcem masy mięśniowej. Co jeść, aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej białka?

Masło orzechowe i jajka

W maśle orzechowym można znaleźć bardzo dużo białka. Zaledwie dwie łyżki stołowe masła orzechowego daje nam 8 g białka. Najzdrowsze masło orzechowe jest bez cukru, soli oraz oleju palmowego. Jeśli dysponujemy takim produktem, możemy go używać na wiele różnych sposobów. Nasz koktajl będzie dużo smaczniejszy, kiedy dodamy do niego masło orzechowe, a płatki owsiane z owocami jeszcze smaczniejsze w towarzystwie masła. Ciekawych informacji dostarczają badania, które mówią, że osoby codziennie spożywające orzechy ziemne lub masło orzechowe, rzadziej cierpią z powodu różnorakich schorzeń, np.: cukrzycy lub chorób serca.

Jajka są niezwykłą skarbnicą protein. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów oraz zdrowych tłuszczów. Jedno średniej wielkości jajo zawiera aż 6 g białka. Jest to świetny sposób na stracenie wagi i na ograniczenie zjadanych dziennie kalorii.

Tuńczyk z puszki i pestki słonecznika

Ryby to jedno z najlepszych źródeł białka. Niezależnie od tego, czy są świeże, mrożone, czy z puszki. Przykładem tego jest tuńczyk, czyli doskonały sposób na zwiększenie spożycia drogocennych protein. Tuńczyk pakowany jest do puszki niewielkimi porcjami, a 25% porcji to samo białko. Ponadto w tej pysznej rybie znajdziemy cenne kwasy tłuszczowe omega-3 doskonale wpływające na nasz organizm, w tym także umysł.

Pestki słonecznika są bardzo niewielkie, niepozorne, jednak zawierają w sobie pokaźną liczbę protein. W 30 g nasion znajdziemy aż 6 g białka roślinnego. Te małe nasionka dostarczają do naszego organizmu również magnez i witaminę E. Słonecznik jest fantastycznym dodatkiem do wielu potraw. Wkomponuje się w sałatki, daia typu stir – fry czy pasty kanapkowe. Jest też dobrą przekąską, kiedy dopada nas mały głód.

Serek wiejski, płatki owsiane oraz soczewica

Serek jest rodzajem niskokalorycznego nabiału, który zawiera w sobie mnóstwo białka. Występuje w wielu wersjach, może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do wielu przepysznych dań. W 100 g pełnotłustego serka znajdziemy 11 g białka i tylko 100 kalorii. Serek wiejski jest świetnym wyborem dla sportowców potrzebujących protein do budowania masy mięśniowej.

Owies jest pysznym, bezglutenowym, zdrowym i łatwodostępnym ziarnem. W 80 g płatków owsianych możemy znaleźć 13 g białka, a ponadto witaminy, minerały i rozpuszczalny błonnik. Z płatków owsianych można przygotować sycącą owsiankę na śniadanie z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców.

Soczewica to źródło drogocennego białka, tańsze niż niejedno mięso. Można ją wykorzystywać do zup czy gulaszów. W 200 g nasion mamy aż 18 g białka, a poza tym mnóstwo błonnika, żelaza, potasu i witamin z grupy B.

Wszystkie te produkty z pewnością znajdziemy również w dobrym, zbilansowanym cateringu dietetycznym – warto sprawdzić catering dietetyczny Łódź.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here