ser - jak należy go kroić?

Przed podaniem sera, jako przystawki zwykle zastanawiamy się jak to zrobić, żeby nie popełnić żadnej gafy. Lepiej pokroić ser na mniejsze kawałki czy może wystarczy kilka plasterków? Mało kto to wie, ale kształt sera determinuje jego sposób krojenia. Jak prawidłowo należy to wykonywać?

Metody krojenia sera

Zazwyczaj o swojej zerowej wiedzy na temat krojenia sera, dowiadujemy się w momencie, gdy chcemy go podać swoim gościom. Jak więc to zrobić, żeby nie uszkodzić jego kształtu?

Ser camembert

Sery których kształt jest okrągły, najlepiej kroić na małe, równe trójkątne kawałki. Krojenie należy zacząć od środka w stronę krawędzi. Najlepsze narzędzie do tej czynności to ostry, ale cienki nóż.

Jeżeli chcemy uniknąć przyklejania się noża do sera, powinniśmy przed krojeniem nóż przepłukać za pomocą gorącej wody.

Ser brie

Najlepszą metodą na pokrojenie sera brie są duże plastry, które następnie należy przekroić na dwie części. Narzędzie odpowiednie do tego rodzaju sera to nóż perforowany.

Jeżeli chcemy, żeby lepiej nam się kroiło, przed rozpoczęciem tej czynności nóż można zanurzyć w oleju.

Ser cylindryczny

Sery, które swoim kształtem przypominają cylinder są używane coraz częściej w dzisiejszych czasach. Jak je należy pokroić? Aby ich nie uszkodzić podczas cięcia, należy pokroić je w cienkie plasterki. Aby krojenie nie było problematyczne, należy użyć ostrego i mokrego noża.

Przeczytaj też: http://www.kosmetomania.pl/jak-ochronic-wlosy-przed-dzialanie-szkodliwych-promieni-slonecznych/

Ser typu Manchego

Ser typu Manchego jest twardym rodzajem sera. W tym przypadku, zaleca się krojenie w temperaturze pokojowej. Najlepszym wyborem będzie noż z podwójnym uchwytem. Pierwszym krokiem jest przecięcie sera na pół, a dopiero później można przejść do wycięć klinowych. Ostatnim etapem jest zrobienie równych trójkątów.

Parmezan

Parmezan jest również twardym serem, aby dodać go do wybranego dania, wystarczy zetrzeć go na tarce lub pokroić w drobne płatki. Wtedy stanie się sypki.

Niebieski ser

Błękitne sery są z reguły półtwarde i tłuste, W przypadku tej odmiany sera nie należy się zbyt mocno przykładać do kształtu, ponieważ po krojeniu i tak pozostaje on nieregularny. Najlepiej tutaj się sprawdzi nóż druciany.

Źródło: https://www.bebello.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here